Tarihe Kısa Bir Yolculuk: Olimpos Antik Kenti

Tarihe Kısa Bir Yolculuk: Olimpos Antik Kenti

Olimpos Antik Kenti Antalya'nın Kumluca ilçesi yer alan antik bir liman kentidir. Kesin kuruluş tarihi bilinmeyen Olimpos Antik Kenti 167-168  yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adi geçen Olimpos, Likya Birliği'nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biridir. Eski Yunancada "ulu dağ" anlamına gelen Olimpos, içinden geçen çay ile diğer liman kentlerden ayrılıyor çünkü bu sayede gemiler şehrin içine kadar girebiliyorlardı.Likya Bölgesi'nin en büyük yaşam alanlarından birisi olduğu söyleniyor. Bu Birlik likya'nın doğuşuna temsil etmiştir.Helenistik, Roma Bizans dönemine ait Olympos Antik Kenti kalıntıları Ormanın içinde yer almaktadır.

Kalıntılar arasında en ilginci "Kaptan Eudomus'un lahdidir". Plaja giderken nehir ağzının hemen yanında kayalığın oyuğunda yer alan lahit hem duygu dolu şiirsel ithaf yazıtında kaptanın adını vermesi, hem de uzun kenarındaki gemi kabartmasında gemisinin şeklini vermesi açısından da büyük önem göstermektedir.

Olimpos Antik Kenti Ülkemizin oldukça özel yerlerinden birisidir. Dağ eteklerindeki sahili, tarihi  doyasıya hissetme fırsatı veren Antik Kenti Ve geçmişi günümüzde yaşatan yaşlı koca İncir Ağacı.  sahile gitmek için koca bir antik kentin içinden geçmek tarif edilemeyecek bir duygu.

 

Korsanların En Çok Sevdiği Şehir: Olimpos 

Olimpos'un kalıntıları, ortasından geçen Olimpos Çayı'nın her iki yakasında da yer alıyor. İki Yakayı birbirine bağlayan Köprünün sadece bir ayağı günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir.. Bu çayın iki tarafında da bir sürü mezarlık bulunmaktadır bu mezarların çoğunun korsan mezarları olduğu söyleniyor. Güneyinde Helenistik dönemden  kalma duvar karşımıza çıkıyor. Nehrin ağız kısmında da akropolün  kalıntıları görmekteyiz. Yine aynı şekilde Helenistik dönemin kalıntıları olan Romalıların  daha sonra onardığı tiyatro bulunmaktadır.  Olimpos'a gittiğinizde Roma imparatorluk dönemine ait olan Tapınağı gezmeyi es geçmeyin.  Antik kentin merkezinde kesme taşlardan inşa edilmiş Agora'ya göreceksiniz. Fotoğraf makineniz için fazladan hafıza kartı almayı unutmayın, bizden söylemesi. Çünkü Olimpos'a bayılacaksınız.


 

Olimpos'ta Yapabilceğiniz Aktiviteler?

  • Olimpos'a gidip Bungalov evlerde kalmak olmazsa olmazımız.
  • Tekne turlarıyla Olimpos'un bütün doğasının tadını çıkarabilirsiniz. 
  • Olimpos Antik Kenti’ni Doyasıya gezebilirsiniz.
  • Sahilde bulunan Kaya Mağarası'na yüzerek ulaşabilirsiniz.
  • Yanartaş'ı görmeye gitmelisiniz
  • Kaya tırmanışı yapabilirsiniz.
  • Tüplü dalış deneyimi yaşayabilirsiniz
  • Ormanda ATV ile safari de eğlenceli olacaktır.

Olimpos’a gitmek doğa ile tarihin iç içe oldu  hem yeşilin ve mavinin huzurunu  hem de gece hayatının enerjisini bize doyasıya veren bir tatil seçimi olacaktır.




 

 

 


İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon