Dalyan: Doğayı Ve Tarihi Keşfedin

Dalyan: Doğayı Ve Tarihi Keşfedin

DALYAN: DOĞAYI VE TARİHİ KEŞFEDİN


Doğanın ve tarihin içinde huzurla kaybolacağınız bir tatil arıyorsanız gideceğiniz en güzel yerlerden biri Mu ğla'nın Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan.


Köyceğiz Gölü ile Akdeniz’in buluşmasını sağlayan dar ve ince geçidin çevresinde kurulu olan Dalyan , yeşille mavinin tonlarını bir arada görebileceğiniz eşsiz bir tatil destinasyonu. Güzel olmasının yanında harika bir biyo çeşitliliğine sahip bir habitat. Kaunos Antik Kenti, şehrin her tarafından görülebilen kral mezarları, İztuzu Plajı ve burada koruma altına alınmış, yaşam mücadelelerini burada devam ettiren caretta carettalar sizlere tarihi ve doğayı aynı anda keşfetme fırsatı sunuyor.



Köyceğiz-Dalyan Lagün sistemi göller ve sazlıklarla süslü kanallardan oluşan bir doğa harikası. Güzel olduğu kadar müthiş bir biyo çeşitliliğe sahip bir habitat da. Üzerine deltadan yükselen Kaunos Antik Kenti, yamaçları süsleyen kral mezarları, İztuzu Plajında yumurtlayan caretta carettalar Dalyan’ı daha da özel bir yer yapıyor.


Göl ve Denizin Birbirine Harmanlandığı Dalyan Lagün Sistemi


Dalyan’nın bütün cazibesini bu lagün sisteminden almaktadır. olduğu için önce kendisini takdim ederek başlayalım dedik. Doyamıyacağınız bu eşsiz manzaraya lagun sistemine borçlusunuz.


Köyceğiz Gölü zamanında Akdeniz'de bir koymuş.  Uzun  yıllar içinde antik dönemde Calbys adı ile bilinen nehrin taşıdığı alüvyonları dalgalar koyun ağzına doldurur ve Dalyan Koyu denizden kopar. Böylece dünyanın en karışık lagün sistemlerinden biri oluşur. Dünyada toplamda sadece 7 tane böyle lagün sistemi varmış.


Köyceğiz - Dalyan Lagün Sistemi, bir tarafta dağlardan gelen sularla beslenen Köyceğiz Gölü, diğer tarafta Akdeniz, ikisinin arasında kalan sazlıklarla kaplanmış, adeta bir labirenti andıran muhteşem Dalyan Kanalı ve Alagöl, Sülüklü, Sülüngür göllerinden oluşuyor. Burada göl ve denizin birbirine karıştığı çok farklı bir ekosistem oluşmuş ve muhteşem bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor.



Dalyan'da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

1. İztuzu Plajı ve Caretta Carettalar

4,5 km uzunluğuna sahip  İztuzu Plajı’ Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri seçilmiştir. Delgalı ve maceralı deniz severler için muhteşem bir deneyim. Bir tarafı  denize, bir tarafı tatlı suya açılan, iki ekosistemi birbirine harmanlayan, caretta carettaların yumurtlamak için tercih ettiği eşi benzeri olmayan bir yer. İztuzu Plajı o kadar iyi korunmuş ki sahil boyunca ne Bir otelde de bir ev bulunmaktadır. Dalyan'ın en ünlü Plajı olan İztuzu Plajı sizlere caretta carettaların yaşam döngüsüne Tanık olma fırsatı sunuyor. Bu yüzden Kaplumbağa Plajı olarak da biliniyor.

 

2. Kaunos Antik Kenti


M.Ö. 10. yüzyılda bir liman kenti olarak  kurulan ve M.S. 15. yüzyıla kadar farklı medeniyetlerin altında bir yaşam alanı olan Kaunos Antik Kenti zamanla limanın alüvyonlarla dolmasıyla liman statüsünü kaybetse de varlığını sürdürmektedir.  Kaunos Antik Kenti 5000 kişilik tiyatrosu, kilise, hamam, depo, çeşme, agora, stoa ve kent içi yolları, tapınaklar ve kutsal alan, liman ve mezarlıkları ile hala varlığını sürdürmeye devam ediyor. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Kaunos Antik Kenti tiyatrosu mutlaka gidip huzurun romantizmin tadının çıkarılması gereken bir yer.



3. Likya Kaya Mezarları / Kaunos Kral Mezarları


Dalyan denince akla hemencecik gelen Kaunos kral mezarları Dalyan'ın her tarafından görebileceğiniz 4. yüzyılda  inşa edilmiş,  hala nasıl inşa edildiği büyük tartışma olan muazzam yapılardır.


Mezarlar ne kadar yüksekte olursa Tanrıya o kadar yakın olunacağı şeklinde bir inanış varmış.  Bu yüzden kralların ve önemli kişilerin mezarları olabildiğince yükseklere inşa edilmeye çalışılmıştır. 


4 . Sultaniye Kaplıcaları ve Çamur Banyosu Sultaniye Kaplıcalarının tarihi Milattan Önce 100'lü yıllara kadar dayandığı söylenmektedir.  Kaunoslular tarafından bulunan bu kaplıcaları sonraki uygarlıklar zamanında da devam etmiş ve günümüze kadar gelmiştir. 


5. Dalyan Tekne Turu Yapmadan  Dalyan'dan  Ayrılmayın!


Her gün sabah saatlerinde açılan ve akşama kadar süren dalyan tekne turları  size dalyanı tüm güzelliklerini keşfetme fırsatı sunuyor.  Hem toplu hem de dilerseniz özel tekne turları yapabilme fırsatınız bulunmaktadır. Dalyan tekne turları sizlere köyceğiz-dalyan lagün sistemini yakından görmenizi sağlıyor. Tek hareketle birçok yeri keşfetmek istiyorsanız Dalyan tekne turu sizin için doğru seçim olacaktır. 














 









İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon